17 Aralık 2018 Pazartesi

TIRLARDA TAKOĞRAF NEDİR? KURALLARI NELERDİR? TAKO YAZMAK NEDİR ve NASIL YAZILIR?



Trafikte ki araçların düzenini ve kurallara uygunluğunu kontrol etmek için çeşitli uygulama yöntemleri vardır.(Radar, Genel Kontrol) Bu yöntemlerden biriside tırlar da ve kamyonlar da kullanılan takoğraftır.
Takoğraf, trafikte şoförün hız sınırlarına uygunluğunu kayıt eden, şoförün sürüş ve dinlenme sürelerini kontrol eden denetleme aletidir. Yeni nesil dijital takoğrafların kuralına göre bir şoför, günde en fazla 9 saat araç kullanabilir. Yani 4.5 saatlik bir sürüş 45 dakikalık dinlenme, daha sonra bir 4.5 saatlik sürüş gerçekleştirdikten sonra zorunlu olarak 12 saat araç sürmemesi gerekir. Bunun yanında haftada 1 gün(24 saat) hiç sürüş yapmaması gerekir. Hız limiti kurallarına göre belirlenen maksimum hız sınırına uymaları gerekmektedir.
Trafik polisinin  denetlemesi için, yukarıda ki kurallara uyulup uyulmadığını kontrol edebilmesi amacıyla takoğrafın içerisinde bulunan yuvarlak, kalın, parlak kağıt şeklinde olan, tako bulunur. Bu takoyu şoförün, yeni bir işe çıkmadan önce yenilemesi gerekir. Bu takonun üzerinde şoförün adını soyadını, aracın plakasını, kilometresini, o an ki bulunduğu yeri ve tarihi yazması için belirli bir alan vardır. Takoğraf tako'ya, şoförün hareket halindeyken seyrettiği hız'ı, hızının çoğalıp azalması halinde ince çizgi ile kademili bir şekilde  çizer. Çevirme esnasında trafik polisi, şoförden takoyu vermesini ister. Yaptığı incelemeler neticesinde, kurala aykırı bir durum olduğunu tespit ederse uygulanan kanunlara göre ceza yazmak zorundadır.


             Resim 1: Boş takoğraf kağıdı 


Yukarı da gördüğünüz resim boş bir takoğraf kağıdıdır. İnceleyecek olursak;en üst kısma şoförün adı soyadı, bir altına aracın plakası, onun altına aracın kilometresi, onun altına tarih ve tarihin altına da o an ki bulunduğu şehir yazılır. 




      Resim 2: Kullanılmış takoğraf kağıdı 

Üstteki resim de, doldurulmuş ve kullanılmış bir tako kağıdı görüyorsunuz. Takoğraf, şoförün hızına göre takonun üzerine hız işlemelerini tamamlamış.




                  Resim 3: Dijital Takoğraf 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ŞOFÖRLER GÜNLÜK YAŞAMDAKİ İŞLERİNİ NASIL HALLEDİYOR?

Günlük yaşamda yapmamız gereken bazı rutin şeyler vardır. Mesela uyumak, yemek yemek, çay kahve içmek, televizyon izlemek, duş almak gibi....