Günlük yaşamda yapmamız gereken bazı rutin şeyler vardır. Mesela uyumak, yemek yemek, çay kahve içmek, televizyon izlemek, duş almak gibi. Biz evlerimizde bunları rahatça yaparken peki şoförler nasıl gerçekleştiriyor bu eylemleri? Tek tek açıklayarak bu soruların cevabını verelim isterseniz.
Yemek yemek için illa ki bir lokantaya ihtiyaç duymaz tır şoförleri. Bazı zamanlarda kendi araçlarında kolay yemeklerden yaparak bu ihtiyaçlarını giderirler. Dorse dediğimiz kasanın alt tarafında kapaklı, demirden bir dolap bulunur. Bu dolabın içinde tava, çatal kaşık, tüp vb. malzemeler bulunur. Yemek yapmak için gerekli malzemeler ise aracın içindeki buzdolabında bulunur. İlla yemek yapacak diye birşey de yok. Bazı zamanlar da aperatif yiyecekler olan domates, salatalık, biber, peynir,zeytin, yaz aylarında karpuz ekleyerek öğün yemeklerini tamamlarlar.
Resim 1: Yolda yemek yapan bir tır şoförü
Çay-kahve içmek için, çoğu zaman hem aracı dinlendirmek için, hem de şoförün kendisinin dinlenmesi için yol kenarındaki lokantalarda bu ihtiyacını karşılayabilir. Fakat yolda giderken, sıra beklerken gelen çay içme isteğini araçta giderebilir. Araç içi su ısıtıcısı ile suyu ısıtarak sallama çay veya kahve içebilir. Su ısıtıcısında çakmaklığa göre tasarlanmış bir fiş ile çalışır.
Resim 2: Araç içi su ısıtıcısı
Günümüzde akıllı telefonların ağırlıklı kullanılmasıyla televizyon izleme gereği duyulmasa da, gelişen teknolojiye alışamayan bazı şoförlerimiz, araçlarında televizyon izleyebiliyor. Araç içinde, rahatça izleyebileceğiniz bir bölgeye monte edilen küçük ekranlı televizyonlar ile şoförlerimiz boş vakitlerini televizyon izleyerek geçirebiliyorlar.
Resim 3: Araç içi televizyon
Şoförlerimiz, günlerce evlerine gelmeden yollarda araç kullanabiliyor. Vücut sağlığı için duş alma gereğini, petrollerde ve dinlenme tesislerinde, özellikle şoförler için tasarlanmış küçük banyolarda belli bir ücret karşılığında sağlayabiliyorlar.
Resim 4: Bir dinlenme tesisinde bulunan banyo
Uyumak, vücudumuzun direnci için, sağlığımız için, dinlememiz için hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. Peki şoförler günlerce eve gelmiyor, uyku ihtiyaçlarını nasıl gideriyorlar diye düşünebilirsiniz. Cevabı basit. Tabi ki tırlarda da evlerimizde ki gibi tek kişilik, ranza türü(altlı üstlü) yataklar bulunmaktadır. Şoförün, o yatağın üzerinde çarşafı, battaniyesi, yastığı vardır. Uyumak istediği zamanlarda aracı durdurarak yataklarında uyuyabiliyorlar. Tırlarda çift yatak olmasının sebebi, çift şoför çalışan tır şoförleri içindir. Şoförlerden biri uyurken, diğer şoför aracı kullanır. Sonra biri dinlenirken öteki aracı kullanır. Bu şekilde değişerek kullanmak, hem şoförün rahat etmesini sağlar, hemde zamandan tasarruf edilir. Ayrıca kış aylarında, uyurken üşümemek için, evlerimizde ki soba gibi görev gören vebosta olarak adlandırdığımız ısıtıcılar vardır. Gece yatarken derece ayarlanır ve yatağın alt kısımlarında ki peteklerden sıcak hava gelir. Mazot ile çalışır. Aşırı derecede mazot tüketimi olmaz. Gece sabaha kadar çalıştığını farzedersek en fazla yakacağı mazot miktarı 1 litredir.
Resim 5: TIR'ların içinde bulunan ranza şeklinde yatak.
Şoför telefonunu, ısıtıcada ki sistemle aynı olan, bir ucu telefona takılan, diğer ucu çakmaklığa takılan kablo ile şarj eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder