18 Aralık 2018 Salı

TAŞIMA İRSALİYESİ ve FATURA NEDİR? NASIL YAZILIR?


Her işin kanuni olarak takip edilmesi gerekir. Tırlarda da takip edilmesi için bir takım düzenli olarak yazmamız gereken faturalar vardır.

Bunlardan birisi bildiğiniz üzere fatura. Fatura, bir işi yaptıktan sonra, ödemenin yapılması için, alacağımız parayı ve devlete ödenecek vergiyi bildirir. Fatura, işi yapılan kişiye veya şirkete kesilir. Ödeme alabilmemiz için faturanın kesilmesi şarttır.
Faturanın kesilme şekli; işini yaptığımız firmanın ünvanını, adresini, vergi dairesi bölgesini ve numarasını tarihle beraber yazarız. Alt bölüme geçerek nerden nereye, ne yük getirdiğiimizi yazarız. (Örneğin; Çardak-Nazilli Sülfat Nakliyesi Bedeli). Daha sonra hesaplama bölümüne geçeriz. Taşıdığımız yükün tonunu, işi aldığımız şirketin belirlediği 1 ton için fiyatı ile çarparız. (Örneğin;25×0,020=500). Çıkan sonuca, devlete ödemiş olduğumuz katma değer vergisini de ekleriz. Vergi %18 olarak ödenir. (500×18÷100=90). Çıkan sonuca KDV'yi de ekledikten sonra alt kısma toplam ücreti rakamla ve yazı ile yazarız. Tüm işlemler bittikten sonra kendi kaşemizi basarak bir nüshasını firma yetkilisine veririz. Bir nüshasıda bizde kalır. (Toplam 2 nüsha olur.)
                       Resim 1: Fatura örneği
Taşıma irsaliyesi fatura ile aşşağı yukarı aynıdır. Taşıma irsaliyesi, taşıdığımız yükü nere götürdüğümüzü, ne götürdüğümüzü, nerden sardığımızı ve fiyatını belirtir.
Taşıma irsaliyesinin yazılma şekli; faturada ki gibi yükü aldığımız firmanın adını, adresini, kayıtlı olduğu vergi dairesini ve v.d. numarasını üst kısma tarih ile beraber yazıyoruz. Karşısına da yükü götürdüğümüz firmanın bilgilerini yazıyoruz. Ardından yükün nereye gideceğini ve fiyatını yazıyoruz. Daha sonra yazıların altını parafladıktan sonra aracın plakasını yazarak imzalıyoruz. Taşıma irsaliyesi 3 nüsha olduğu için 1 nüshası bizde kalıyor, diğer 2 nüshasını yükü sardığımız yere ve boşalttığımız yere 1'er tane vererek işlemi bitiriyoruz.
             Resim 2:Sevk(taşıma) irsaliyesi

Her iki belgenin üzerinde de, şirket aracıysa  şirketin ünvanı, adresi, iletişim numaraları ve ticaret sicil numarası bulunur. Şahıs aracı ise de;adı soyadı, varsa ünvanı, irtibat numaraları ve ticaret sicil numarası bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ŞOFÖRLER GÜNLÜK YAŞAMDAKİ İŞLERİNİ NASIL HALLEDİYOR?

Günlük yaşamda yapmamız gereken bazı rutin şeyler vardır. Mesela uyumak, yemek yemek, çay kahve içmek, televizyon izlemek, duş almak gibi....