18 Aralık 2018 Salı

ŞOFÖRLER GÜNLÜK YAŞAMDAKİ İŞLERİNİ NASIL HALLEDİYOR?


Günlük yaşamda yapmamız gereken bazı rutin şeyler vardır. Mesela uyumak, yemek yemek, çay kahve içmek, televizyon izlemek, duş almak gibi. Biz evlerimizde bunları rahatça yaparken peki şoförler nasıl gerçekleştiriyor bu eylemleri? Tek tek açıklayarak bu soruların cevabını verelim isterseniz.

Yemek yemek için illa ki bir lokantaya ihtiyaç duymaz tır şoförleri. Bazı zamanlarda kendi araçlarında kolay yemeklerden yaparak bu ihtiyaçlarını giderirler. Dorse dediğimiz kasanın alt tarafında kapaklı, demirden bir dolap bulunur. Bu dolabın içinde tava, çatal kaşık, tüp vb. malzemeler bulunur. Yemek yapmak için gerekli malzemeler ise aracın içindeki buzdolabında bulunur. İlla yemek yapacak diye birşey de yok. Bazı zamanlar da aperatif yiyecekler olan domates, salatalık, biber, peynir,zeytin, yaz aylarında karpuz ekleyerek öğün yemeklerini tamamlarlar.


   Resim 1: Yolda yemek yapan bir tır                               şoförü

Çay-kahve içmek için, çoğu zaman hem aracı dinlendirmek için, hem de şoförün kendisinin dinlenmesi için yol kenarındaki lokantalarda bu ihtiyacını karşılayabilir. Fakat yolda giderken, sıra beklerken gelen çay içme isteğini araçta giderebilir. Araç içi su ısıtıcısı ile suyu ısıtarak sallama çay veya kahve içebilir. Su ısıtıcısında çakmaklığa göre tasarlanmış bir fiş ile çalışır. 

           Resim 2: Araç içi su ısıtıcısı 

Günümüzde akıllı telefonların ağırlıklı kullanılmasıyla televizyon izleme gereği duyulmasa da, gelişen teknolojiye alışamayan bazı şoförlerimiz, araçlarında televizyon izleyebiliyor. Araç içinde, rahatça izleyebileceğiniz bir bölgeye monte edilen küçük ekranlı televizyonlar ile şoförlerimiz boş vakitlerini televizyon izleyerek geçirebiliyorlar.

              
              Resim 3: Araç içi televizyon 

Şoförlerimiz, günlerce evlerine gelmeden yollarda araç kullanabiliyor. Vücut sağlığı için duş alma gereğini, petrollerde ve dinlenme tesislerinde, özellikle şoförler için tasarlanmış küçük banyolarda belli bir ücret karşılığında sağlayabiliyorlar.


Resim 4: Bir dinlenme tesisinde bulunan                    banyo 
Uyumak, vücudumuzun direnci için, sağlığımız için, dinlememiz için hayatımızda  büyük bir öneme sahiptir. Peki şoförler günlerce eve gelmiyor, uyku ihtiyaçlarını nasıl gideriyorlar diye düşünebilirsiniz. Cevabı basit. Tabi ki tırlarda da evlerimizde ki gibi tek kişilik, ranza türü(altlı üstlü) yataklar bulunmaktadır. Şoförün, o yatağın üzerinde çarşafı, battaniyesi, yastığı vardır. Uyumak  istediği zamanlarda aracı durdurarak yataklarında uyuyabiliyorlar. Tırlarda çift yatak olmasının sebebi, çift şoför çalışan tır şoförleri içindir. Şoförlerden biri uyurken, diğer şoför aracı kullanır. Sonra biri dinlenirken öteki aracı kullanır. Bu şekilde değişerek kullanmak, hem şoförün rahat etmesini sağlar, hemde zamandan tasarruf edilir. Ayrıca kış aylarında, uyurken üşümemek için, evlerimizde ki soba gibi görev gören vebosta olarak adlandırdığımız ısıtıcılar vardır. Gece yatarken derece ayarlanır ve yatağın alt kısımlarında ki peteklerden sıcak hava gelir. Mazot ile çalışır. Aşırı derecede mazot tüketimi olmaz. Gece sabaha kadar çalıştığını farzedersek en fazla yakacağı mazot miktarı 1 litredir.



Resim 5: TIR'ların içinde bulunan ranza                     şeklinde yatak. 

Şoför telefonunu, ısıtıcada ki sistemle aynı olan, bir ucu telefona takılan, diğer ucu çakmaklığa takılan kablo ile şarj eder. 


               Resim 6: Araç içi şarj kablosu 

ŞOFÖRLER'İN AYLIK KAZANCI NE KADAR?


Kazanç konusu, şirkette çalışmaya veya kendi aracımız olmasına göre değişir. Kendi aracımız olursa kazancın hepsi bize kalıyor. Şirkette şoför olarak çalışırsak belli bir ücretlendirme yöntemi vardır.

Şirkette çalışan şoförler için, yönetimin belirlediği bir ücretlendirme yöntemi vardır. Şoför ilk işe başladığında bir maaş belirlenir. Ham maaş denir buna. Bu ham maaş'a ek olarak günlük masraf ücreti(yemek parası) ve taşınılan yükün 1 tonluk taşıma ücreti eklenir. Örnek verecek olursak;ham maaşımızı 1700 TL farzedelim. Günlük masraf ücretini de 3 öğün olarak düşünürsek 15 TL kabul edelim. Taşıdığımız yüklerin ücreti gün gün değiştiği için, genellikle uzun yolda götürülen, ücreti yüksek yükleri farzederek ortalama 50 TL olarak kabul edelim. Hergün masraf parası alırsak ve pazar tatillerini çıkarırsak aylık  390 TL yapar.  Hergün uzun yola gittiğimizi sayalım. Pazar tatillerini çıkarırsak ayda 1300 TL de taşıdığımız yükten para eklenmiş olur. Bu ücretleri toplarsak aylık kazancımız 3390 TL olarak çıkmaktadır. Tabi ki bu hesaplamalar tahmini olarak hesaplanmıştır. Hergün uzun yol gitmeyebiliriz. Bazen tonu 30 TL lik yükte sarabiliriz. Bunun için ücretler aylık değişmektedir. Ortalama olarak bir şoförün maaşı tahmini olarak 2500-3500 TL olarak değişmektedir.

Araç kendimizin ise hesaplamalar tümüyle değişir. Kazancımız artar fakat aracın tüm masrafları, yeme içme hepsi bize ait olur. Tabi zarar etmeden kazanmak çok önemlidir. Şirket arabalarını da özenli kullanmamız gerekir ama kendi aracımıza ayrı bir özen göstermemiz gerekir. Bozulursa masrafları bize ait çünkü. Bu masraf çok yüklü bir miktar da kaybımıza neden olabilir. Burada hesaplama yapmayacağım çünkü her şoförün kendine göre masrafı vardır. Kimi şoför 3 öğün yemek yer kimisi 1 öğün ile idare eder. Kendi aracımız da önemli olan hususlar dikkatli kullanmamızdır. Bil hassa bakımlarını zamanında yaptırmalı, aksatmamalıyız. Aşırı mazot harcamamak için rolenteli seyir etmemiz gerekir. Yaygın olarak yollarda başımıza gelen olaylardan lastik gümlemesi olayını engellemek için zorunda kalmadığımız sürece dağlık yolları değil asfalt'ı kullanmalıyız. Bir şirket şoförünün çalıştığı gibi hergün yük taşırsak, kurallara uyarsak ve son derece dikkatli olursak, şirket şoförünün aylık aldığı maaşın 2 katını kazanabiliriz.

TAŞIMA İRSALİYESİ ve FATURA NEDİR? NASIL YAZILIR?


Her işin kanuni olarak takip edilmesi gerekir. Tırlarda da takip edilmesi için bir takım düzenli olarak yazmamız gereken faturalar vardır.

Bunlardan birisi bildiğiniz üzere fatura. Fatura, bir işi yaptıktan sonra, ödemenin yapılması için, alacağımız parayı ve devlete ödenecek vergiyi bildirir. Fatura, işi yapılan kişiye veya şirkete kesilir. Ödeme alabilmemiz için faturanın kesilmesi şarttır.
Faturanın kesilme şekli; işini yaptığımız firmanın ünvanını, adresini, vergi dairesi bölgesini ve numarasını tarihle beraber yazarız. Alt bölüme geçerek nerden nereye, ne yük getirdiğiimizi yazarız. (Örneğin; Çardak-Nazilli Sülfat Nakliyesi Bedeli). Daha sonra hesaplama bölümüne geçeriz. Taşıdığımız yükün tonunu, işi aldığımız şirketin belirlediği 1 ton için fiyatı ile çarparız. (Örneğin;25×0,020=500). Çıkan sonuca, devlete ödemiş olduğumuz katma değer vergisini de ekleriz. Vergi %18 olarak ödenir. (500×18÷100=90). Çıkan sonuca KDV'yi de ekledikten sonra alt kısma toplam ücreti rakamla ve yazı ile yazarız. Tüm işlemler bittikten sonra kendi kaşemizi basarak bir nüshasını firma yetkilisine veririz. Bir nüshasıda bizde kalır. (Toplam 2 nüsha olur.)
                       Resim 1: Fatura örneği
Taşıma irsaliyesi fatura ile aşşağı yukarı aynıdır. Taşıma irsaliyesi, taşıdığımız yükü nere götürdüğümüzü, ne götürdüğümüzü, nerden sardığımızı ve fiyatını belirtir.
Taşıma irsaliyesinin yazılma şekli; faturada ki gibi yükü aldığımız firmanın adını, adresini, kayıtlı olduğu vergi dairesini ve v.d. numarasını üst kısma tarih ile beraber yazıyoruz. Karşısına da yükü götürdüğümüz firmanın bilgilerini yazıyoruz. Ardından yükün nereye gideceğini ve fiyatını yazıyoruz. Daha sonra yazıların altını parafladıktan sonra aracın plakasını yazarak imzalıyoruz. Taşıma irsaliyesi 3 nüsha olduğu için 1 nüshası bizde kalıyor, diğer 2 nüshasını yükü sardığımız yere ve boşalttığımız yere 1'er tane vererek işlemi bitiriyoruz.
             Resim 2:Sevk(taşıma) irsaliyesi

Her iki belgenin üzerinde de, şirket aracıysa  şirketin ünvanı, adresi, iletişim numaraları ve ticaret sicil numarası bulunur. Şahıs aracı ise de;adı soyadı, varsa ünvanı, irtibat numaraları ve ticaret sicil numarası bulunur.

17 Aralık 2018 Pazartesi

TIRLARDA TAKOĞRAF NEDİR? KURALLARI NELERDİR? TAKO YAZMAK NEDİR ve NASIL YAZILIR?



Trafikte ki araçların düzenini ve kurallara uygunluğunu kontrol etmek için çeşitli uygulama yöntemleri vardır.(Radar, Genel Kontrol) Bu yöntemlerden biriside tırlar da ve kamyonlar da kullanılan takoğraftır.
Takoğraf, trafikte şoförün hız sınırlarına uygunluğunu kayıt eden, şoförün sürüş ve dinlenme sürelerini kontrol eden denetleme aletidir. Yeni nesil dijital takoğrafların kuralına göre bir şoför, günde en fazla 9 saat araç kullanabilir. Yani 4.5 saatlik bir sürüş 45 dakikalık dinlenme, daha sonra bir 4.5 saatlik sürüş gerçekleştirdikten sonra zorunlu olarak 12 saat araç sürmemesi gerekir. Bunun yanında haftada 1 gün(24 saat) hiç sürüş yapmaması gerekir. Hız limiti kurallarına göre belirlenen maksimum hız sınırına uymaları gerekmektedir.
Trafik polisinin  denetlemesi için, yukarıda ki kurallara uyulup uyulmadığını kontrol edebilmesi amacıyla takoğrafın içerisinde bulunan yuvarlak, kalın, parlak kağıt şeklinde olan, tako bulunur. Bu takoyu şoförün, yeni bir işe çıkmadan önce yenilemesi gerekir. Bu takonun üzerinde şoförün adını soyadını, aracın plakasını, kilometresini, o an ki bulunduğu yeri ve tarihi yazması için belirli bir alan vardır. Takoğraf tako'ya, şoförün hareket halindeyken seyrettiği hız'ı, hızının çoğalıp azalması halinde ince çizgi ile kademili bir şekilde  çizer. Çevirme esnasında trafik polisi, şoförden takoyu vermesini ister. Yaptığı incelemeler neticesinde, kurala aykırı bir durum olduğunu tespit ederse uygulanan kanunlara göre ceza yazmak zorundadır.


             Resim 1: Boş takoğraf kağıdı 


Yukarı da gördüğünüz resim boş bir takoğraf kağıdıdır. İnceleyecek olursak;en üst kısma şoförün adı soyadı, bir altına aracın plakası, onun altına aracın kilometresi, onun altına tarih ve tarihin altına da o an ki bulunduğu şehir yazılır. 




      Resim 2: Kullanılmış takoğraf kağıdı 

Üstteki resim de, doldurulmuş ve kullanılmış bir tako kağıdı görüyorsunuz. Takoğraf, şoförün hızına göre takonun üzerine hız işlemelerini tamamlamış.




                  Resim 3: Dijital Takoğraf 

JET YÜK NAKLİYESİ NEDİR? HANGİ YÜKLERE JET GİDİLİR?


Bilindiği üzere yük nakliyesinde 1 dakikanın bile önemi çok büyüktür. 1 dakika önce varırsanız 1 dakika erken boşaltırsınız, garaja 1 dakika önce girersiniz, garajlar sıraya göre iş verdikleri için bir sürü arabanın önüne geçersiniz ve beklemek zorunda kalmazsınız. En önemlisi taşıdığınız yükün doğa olaylarından korumanıza bile yardımcı olabilir. Bu yazımızda farklı bir nakliye türü olan jet yük nakliyesi hakkında biraz bilgi verelim.

Şoförlerimiz hergün değişik yükler ile 
dünyanın ve ülkemizin her karışını 7/24 dolaşıyor. Tehlikeli madde, gıda, sanayii aletleri, giyim vb. yükler ile gecelerini gündüzüne katıp gaz kesmeden yollarına devam ediyorlar. Fakat günümüzde yaygın olarak taşınması daha zahmetli, yorucu, biraz da tehlikeli yükler vardır. Bunlardan yaygın olarak taşınan yükler; kargo yükleri, arı kovanlar ve sebze-meyve yükleridir. Diğerlerine göre daha acele yetişmesi gereken, bozulup çürüyebilecek, en kısa zamanda yerine ulaşması gereken yüklerdir bunlar. Bu yükler için yol durumuna göre bir saat belirlenir ve şoförler belirlenen saatte boşaltım yerinde olmak zorundadırlar. Diğer yük türlerinde dinlendiklerinden  daha az dinlenirler, uyumazlar ve araç hızını arttırırlar. Bu durum çok tehlikeli olsa da günümüzde çok yaygın olarak taşınan yük türlerindendir.

Kargo yükleri;bölge dağıtım merkezlerinden yüklenir. (Örneğin;Aras Kargo Ege Bölgesi Dağıtım Merkezi). Çıkış yerinden bir son varış durağı belirlenir. Fakat varış yerine kadar uğrayacağı, değişik illerde dağıtım yerleride belirlenir. Yani Aras Kargo'nun 4 5 ilde ki  dağıtım merkezlerine dağıtım yapar. Yük sarıldıktan sonra bir protokol yazılır. Protokolde hangi illere uğranılacak, ne kadar yük inecek ve iller arasında varışta maksimum süre yazar. (Örneğin;Denizli'den İzmir'e maksimum varış saati 4 saat 40 dakika şeklinde). 2 il arasına belirlenen süre içerisinde varılmaz ise; şirketin belirlediği ceza, şoför tarafına kesilir. Zarar gören mal, ürün olursa da ayrıca cezası vardır.

         Resim 1: Kargo nakli yapan bir araç. 
  
Meyve sebze yükleri biraz daha farklıdır. Bozulup çürüyebilecek ürünler olduğu için sebze meyve hal'inden akşamüstü serinlikte yüklenir bu yükler. Genellikle tenteli dorse  dediğimiz üstü kapalı yanları kayar perdeli dorselere ve soğutmalı, her tarafı plastik, içi yalıtımlı dorselere yüklenir. Tenteli dorseye yüklenirse bu yük, yola çıkmadan önce perdeler 2'şer karış açık bırakılır ki yolda giderken dorsenin içi serinlesin, gıdalar bozulmasın. Perdeler kapatılırsa özellikle yaz aylarında dorsenin içi ısınır ve sıcaktan gıdalarda çürüme meydana gelir. Hal işleri gece saat 2'den sonra başladığı için yükte sabaha yakın boşaltılır. Şoför boşaltıma geç kalmamak için hız sınırının biraz üstünde seyir ederek, çok az bir süre mola ile boşaltım yerine varır.

        Resim 2: Meyve-sebze yüklü bir tır. 

Arı yükünün de sebze-meyve yükünden fazla bir farkı yoktur aslında. Şoför bu yükü yükledikten sonra acil bir durum olmadığı takdir de çok uzun mola vermemesi gerekiyor. Dinlenmesi için maksimum 15-20 dakika durması gerekir. Durmadan sürmesinin nedeni, içerisi arıyla dolu olan arı kovanlarının 2 tarafında 1'er karışlık delikler vardır. Arıların varış noktasına ulaşana kadar ölmemesi için hava alması gerekir. Hava aldıkları için kovanların içinde kanat çırpamazlar. Böylece kovan'ın içi ısınmaz. Fakat araç durduğu an da arılar kanat çırpmaya başlarlar. Kanat çırptıkça kovanın içi ısınır. Maksimum ısı derecesini geçtiğinde ise arılar ölmeye başlar. Bu olayın önüne geçmek için ise şoförlerin, çok uzun süre durmamaları gerekir. Böyle bir felaket olursa zarar çok büyük ödenir. Çünkü bir arı kovanı yaklaşık olarak 600 TL civarındadır. Bir tır'da ise en az 1000 kovan olduğunu düşünürsek zarar oldukça büyük olur. Bu yüzden mal sahipleri hiç uyumadan yol gidileceği için  çift şoför çalışan  tırcıları tercih ederler.



Resim 3: Arı kovan'ı yüklü bir tır. 


Özetle jet yük nakliyesi demek;ürünlerin bozulmaması, çürümemesi, zamanında ulaşması ve zarar görmemesi için, yemeden, içmeden, uyumadan, durmadan şoförlerin son gaz yoluna devam etmesi demektir. Bu jet yükler yüzünden şoförlerin uykusuz araç kullanması son derece tehlikeli fakat;ekmek parası için bu mesleği tüm zorluklara ve tehlikelere  rağmen yapmak zorundalar. 

TIR ŞOFÖRLERİ NASIL İŞ (YÜK) BULUYOR?



Araç şoförleri değişik kaynaklardan yük bulabilirler. Bu kaynakları açıklayarak inceleyelim.


Araçların boş olduğu zamanlarda beklemesi, şoförlerin dinlenmesi, yük bulması için kurulmuş olan kamyon ve tır garajları vardır. Bu garajların içerisinde yemek yemek için lokanta, fabrika /işletme sahipleri ile sürekli iletişim içerisinde bulunan komisyoncu, tuvalet-banyo, kahvehane, oto araç yıkama gibi kendimizin ve aracın ihtiyacını karşılayabileceğimiz mekanlar bulunur. Aklımıza yatabilecek yükleri bulmak için bu garajlarda hem dinleniriz hem yük alternatiflerini incelerleriz.Bu garajlardan her ilimizde en az 2'şer adet mevcuttur(tahmini).Garajdan yük bulma işlemi şu şekilde gerçekleşir:
Fabrika sahipleri garajda bulunan komisyoncuyla iletişim kurarak, fabrikasında ki malın miktarını (ton-adet), gideceği yeri ve fiyatını ton hesabı üzerinden bildirerek listeye koymalarını rica ediyorlar. (Ton hesabı:yükün gideceği yer, tehlikesi, ve masrafları göz önünde bulundurarak yükün 1 tonu için verilen fiyat teklifidir. KDV hariçtir. Örneğin; 25×yükün toplam miktarı +KDV) Komisyoncu, verilen bilgileri büroda bulunan yazı tahtasına yazıyor. Şoförler tahtada ki alternatifleri okuyarak kendisine uygun yükü belirleyerek komisyoncuya işi almak istediğini belirtiyor. Komisyoncu kendisi için, belirlediği yükün   komisyon ücretini  aldıktan sonra yükün sarılacağı yere şoförü yönlendiriyor. Şoför garajdan çıkış yaparak işi almaya gidiyor ve yoluna devam ediyor.





Diğer alternatifimiz;sosyal medya. Özellikle facebook'ta kurulmuş olan yük paylaşım sayfaları ile akıllı telefon kullanan yeni nesil şoförler, işlerini sosyal medyadan ayarlayabilir. Kurulan bu sayfalara iş vermek ve iş almak isteyen herkes erişebilir. Bunun yanında yük paylaşımı yapmak için kurulmuş  internet siteleride mevcuttur. İşleyiş şu şekildedir: gönüllü bir kişi site ortamını oluşturur. Yük ilanı vermek isteyen herkes siteye üyelik işlemini gerçekleştirir. İş ile alakalı tüm bilgileri yazar ve bir telefon numarası bırakır. Şoförler bu siteden işine yarayacak işi seçerler ve iş sahibiyle iletişime geçerler. Sonrası yük alma, fatura kesimi, yükü yerine teslim etme, ücreti alma diye gidiyor. Siteden iş alan kişinin hiçbir komisyon ücreti ödemesine gerek yoktur çünkü direk iş sahibiyle bağlantı kuruluyor.
         
                        www.nakliyeborsasi.net

15 Aralık 2018 Cumartesi

TIR ŞOFÖRLÜĞÜ YAPILACAK BİR MESLEK Mİ?



Tır Şoförlüğü zevk meselesidir. Çalışmak için yapılmaz. Tır şoförleri her ne kadar bu meslekten dert yansalarda, bu mesleğe başlarken içlerinde bir parçada olsa şoförlük hevesi olmuştur. Yoksa bu eziyete katlanılmaz. Tır Şoförlüğü yapabilmek için gerekli belgeleri aldıktan sonra kendinizi bu meslek için hazırlamanız gerekir. Çünkü bu mesleğe başlamadan önce içerisinde bulunduğunuz ortamlardan, ailenizden, aktivitelerinizden vazgeçmek zorundasınız. Vazgeçmek derken tamamen unutmayı kastedmiyorum, ayrı kalmaya alışmalısınız. Çünkü yola çıktıktan sonra 3 gün sonra da dönebilirsiniz 3 ay sonra da dönebilirsiniz. Bana göre tır şoförü olacak kişinin bekar olması gerekir. Sebebi ise siz yola çıktıktan sonra geride bıraktığınız eşinizi, çocuklarınızı korkutmak, meraklandırmak istemezsiniz. Çocuklarınız siz yokmuşsunuz gibi büyümek zorunda kalmaz. Bu mesleği yapmak isteyen kişinin uykusuzluğa dayanabilmesi, yolları sevmesi, gezmeyi sevmesi, zorluklara direnebilmesi, cesur olması, korkularını yenebilmesi, cesaretini en üst düzeyde tutması gerekir. Bana göre yukarıdaki kriterlere sahip/ uyabilecek kişiler bu mesleği rahatlıkla yapabilirler.

Örnek olarak sosyal medya hesaplarından tanıdığım, bu işi zevk ile yapan ve halkın sevgisini kazanmış 3-5 tane tanıdığım genç şoför abilerim var. 

Birgün yola çıktığında hiç konuşmadığını, sürekli susarak yol gittiğini, bu yüzden rahatsızlık duyduğunu düşünen şoför abim, zevk ile izlediğim 45-50 dakikalık, içerik olarak güncel konularla ilgili sohbet ederek, tır hakkında kapsamlı bilgiler vererek kısa videolar çekerek sosyal medya hesaplarında izleyicilerine sunuyor. Halkın sevgisini kazanan, en az ilkokul çağındaki çocuklara kadar hitap eden şoför abimiz bu işi zevk ile yapıyor.


Diğer abimiz kısa storyler çekerek günlük olarak bulunduğu konumda saat bilgisi vererek toplantı çağrısında bulunuyor. Çağrıya itaat edip gelen kişilerle hoş sohbetler içerisinde tanışma fırsatı kazandırıyor.




Bu örnekleri verme nedenim; yapılan işin zorlukları, sıkıntıları ne olursa olsun bir halkın sevgisini kazanmak, mutluluklarına neden olmak yaptığınız işi zevk ile yapmanıza öncü olur. Videoları izledikçe  tır şoförlüğü hayalim gün geçtikçe daha da büyüyor...

13 Aralık 2018 Perşembe

TIR ŞOFÖRLÜĞÜ YAPMAK İÇİN GEREKEN FİZİKSEL, RUHSAL ve YASAL KURALLAR


Bu yazıya başlamadan önce üniversitelerin ve çeşitli psikoloji kurumlarının tır şoförleri üzerinde bir araştırma yaparak yayınladıkları sonucu paylaşmak istiyorum.


'' Bilindiği ya da tahmin edildiği üzere tır ve kamyon şoförlüğü hele bir uzun yol ise, oldukça zor, kasvetli, tahammülü zorlayan bir meslektir. Bazen saatleri aşar ve günlerce, genelde de tek başına yolculuk yapmak zorundasınızdır. Üniversitelerle birlikte çeşitli psikolojik kurumların da yaptığı araştırmalar, uzun süreli yalnızlığın depresyona, çoklu kişilik bozukluğuna ve şiddete yol açtığını gözler önüne sermiştir. Yapılan araştırmada da şiddet suçları işleyen insanların bir kısmının zamanında tır ve kamyon şoförlüğü yapmış olan insanlardan olduğu ortaya çıkmıştır.''

https://parlakfikirler.org/tir-ve-kamyon-soforlugu-yapmak/


Yukarıda ki sonuçta da okuduğunuz gibi tır şoförlüğünün sadece fiziksel zorlukları yok. Kişi ruhsal bozukluk yaşayarak hayati dengesi alt üst oluyor. Yalnızlığa alışıyor, hiç konuşmadığı için kalabalık bir ortama girdiği zaman da sus pus oluyor. Gürültüyü beyni kabul etmiyor, sinir hücrelerinde bozukluk yaşıyor. Suç işlemeye meğilli oluyor, kolaylıkla sinirlenebiliyor ve kavga çıkarabiliyor. Stres altında maruz kalıyor. Kolay bir örnek verecek olursak benim babam tır şoförü. Yaklaşık 10 senedir bu işi yapıyor. Yukarı da saydığım ruhsal bozuklukların aynısını babam da gözlemleyebiliyorum. Bir şeye çabuk kızıyor, kalabalık ortama asla giremiyor. Bir karar verileceği zaman çoğunluktan tarafta olmuyor kendi bildiğini yapıyor. Tabi ki bunlar bir yakınış cümlesi değil yaptığı işin kolay olmadığını biliyorum ve anlayabiliyorum. Her nolursa olsun evden ayrıldıktan sonra tek düşüncesi evde bekleyen eşi ve çocukları oluyor. Belki de bu mesleğe bu yüzden aşığım. :)

Fiziksel kurallara değinecek olursak eğer; herşeyden önce dikkatli, atik ve seçici olunması gerekiyor. Herhangi bir olumsuz durumda anında müdahale edilebilmesi, sorun çıkarılmaması gerekir. Örnek olarak;bir yol sapağından dönmeniz gerekiyor, fakat yola daldınız sapağa az bir mesafe kaldı. Trafiğin düzenini bozmayacak şekilde kontrollü olarak, yavaşlayarak dönüşü gerçekleştirmeniz gerekir. Ya da yollarda sıkça yaşanan olaylardan birisi de lastik patlaması diğer adıyla gümlemesi. Bir otomobil sizi sollamaya çıktı ve yanınızda seyir halinde. Dorse (kasa) lastiklerinizden birisi gümledi. Haliyle tır'ın seyrini bozacak. Direksiyon hakimiyetinizi kaybederek yanınızda ki araca ve içerisindeki kişilere zarar verebilirsiniz. Böyle bir durumda kesinlikle heyecanlamayarak direksiyon hakimiyetini sağlamanız ve aracı trafiğe engel olmayacak bir yol kenarına çekerek kurtarıcı beklemeniz gerekir. Diğer bir husus sinir ve strese yer vermemeniz gerekiyor. Seyir halinde psikolojinizi bozacak konular hakkında düşünceye girmeniz, yolda bir noktaya dalmanıza sebep olacaktır ve etraftaki nesnelere, olaylara, olumsuzluklara dikkat etmenizi engelleyecektir ve ardından trafiği tehlikeye atacak durumlar yaratacaktır. Cesaretli olmanız gerekir. Yeri gelecek buzun üstünde, uçurumun kenarında tır süreceksiniz. Böyle durumlarda sakinliğinizi korumanız son derece önemlidir. Yanlış bir hareketinizi canınızla ödeyebilirsiniz. Bunu kimse istemez. Hafızanızın kuvvetli olması gerekiyor. Gittiğiniz yolları, fabrikaları unutmamanız gerekir. Tekrar aynı yere gitmeniz gerekebilir çünkü. Yer araması yaparak zaman kaybetmezsiniz bu sayede. Son olarak tecrübe çok önemlidir. Nerde nasıl davranacağınızı, nasıl manevra yapacağınızı bilmeniz gerekir. Yolda araç bozulabilir. Basit arızaları kendiniz çözebilirsiniz ama bir tamirci yardımı gerekiyor ise telefonda sorunun nerden kaynaklandığını bilmelisiniz. Saracağınız yükün tehlikesine göre nasıl önlemler alınmasını kavramalısınız.




Son olarak yasal kuralları ele alacak olursak ilk kuralımız 23 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. D sınıfı ehliyet sahibi ve SRC belgesine sahip olmanız gerekir.

"SRC BELGESİ;Taşıdığınız yükü güvenli ulaştırmak için yeterliliğinizi gösteren belgedir."

SRC belgeleri beş çeşittir, bunlardan;
SRC1 belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı,
SRC2 belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı,
SRC3 belgesi: Uluslararası eşya/yük taşımacılığı,
SRC4 belgesi: Yurtiçi eşya/yük taşımacılığı,
SRC5 belgesi: Tehlikeli madde ve atıkların taşımacılığı, faaliyetlerinde aranır.




Diğer yeterlilik belgesinden birisi ise psikoteknik raporudur. İsminden de anlaşıldığı gibi şoförlük yapmak için psikolojinizin nasıl olduğunu ölçüyorlar. Yani trafikte olumsuz bir olayda sakinliğinizi koruyabiliyormusunuz yoksa fevri hareketler mi sergiliyorsunuz bunu ölçüyorlar. Bir sınav ile test ediliyorsunuz. Bir oyun makinesine oturuyorsunuz. 3 boyutlu araç simülatöründe araç kullanıyorsunuz. Oyunu oynarken bir takım olumsuz durumlar oluşuyor. Hatalı sollama, kontrolsüz şerit değiştirme gibi. Eğer sakinliğinizi korursanız belgeyi alabiliyorsunuz. Son olarak geniş kapsamlı sağlık kontrolünden geçiyorsunuz. Duyma, görme, kalp kontrolü vb. Tüm bu kontrollerde olumlu sonuç sergilerseniz tüm belgeleri alabilirsiniz.



Gördüğünüz gibi şoför olmak sadece vitese takıp gaz basmayla bitmiyor. Bir çok zahmetle karşı karşıyasınız...

11 Aralık 2018 Salı

TIR ŞOFÖRLÜĞÜNÜN AVANTAJI ve DEZAVANTAJLARI


Her işin avantajı ve dezavantajı olduğu gibi tır şoförlüğünün de avantajı ve dezavantajları vardır. 

Farkettiyseniz dezavantajları dedim. Çünkü tır şoförlüğünün yok denilecek kadar az avantajı vardır. Bu avantaja örnek olarak, çeşitli yükler taşınılması nedeniyle gezilen ülkemizin 81 ili ve yurt dışı olarak bir kaç yer örnek verilebilir. Diğer avantajdan biriside çeşit çeşit insanlar tanıyorsunuz. Her yöreden ülkeden insanlarla muhattap olarak hergün yeni birşey öğreniyorsunuz. Genel kültürünüzü geliştirebiliyorsunuz, yardımlaşıyorsunuz. Bir başka avantajı ise ihtiyaçlarımızı karşıladığımız bakkal, market, pazar vb. yerlerden alınan ürünleri toprağından alabilmemizdir. Mesela marketlerden satın aldığımız zeytinyağını yük götürürsek veya yol üzerinden geçersek zeytinin anavatanı Aydın'dan alabiliriz. Böylece doğal ve organik ürün tüketmiş oluruz. Tırcılığın dezavantajlarına gelecek olursak saymakla bitmez fakat en sık karşılaşılan olaylarla ilgili örnekler verebilirim. Öncelikle gidilen uzun yol mesafesi nedeniyle günlerce evinize gelemiyorsunuz. İşi teslim etme zorunluluğu olduğu için hastalık uykusuzluk göz ardı edilerek gaz basılıyor. Gaz basılıyor derken sürekli durmak yok ve yeri geliyor ki hiç durmadan saatlerce sürmeniz gerekiyor. Örnek olarak sebze meyve yüklerinde şoförlerin dilinde jet nakliye olarak isimlendirilen durmadan, dinlenmeden, uyumadan yol gidilmesi gerekiyor. Çünkü zaman kaybından dolayı ürünlerde çürüme bozulma gibi kötü durumlar meydana geliyor. Bir başka sıkıntı gecenin bir vakti aracın bozulma ihtimali var. Lastikte patlayabilir. Sabaha kadar beklemeniz lazım. Telefonların çekmediğini düşünün ve ıssız bir dağ başındasınız. Çok büyük bir sorun. Yükü geç sarma sorunu da var tabi ki. Kömür saracaksınız. Fabrikaya geldiniz. Önünüzde(sırada) 150 200 araç var. İşler yolunda giderse 3 4 günde yükleyebilirsiniz. Fakat oldu da bantlarda sorun çıktı. Tamiratıydı kontrolüydü falan derken 1 haftayı bulur. Bu bekleme süresi zarar etmemize neden olur. Düşünün 1 hafta çalışmıyorsunuz. Hergün 3 öğün yemek yiyorsunuz, sigara kullanıyorsunuz sigara alıyorsunuz, çay kahve içiyorsunuz vb. masraflar. Bu masraflar para kazanmadan cebinizdeki paradan gidiyor. Ve  son olarak çok önemli dezavantajlar listesine koyduğum dezavantajlardan biriside yalnızlığa alışıyorsunuz. Tek başınıza yaşıyorsunuz. Binlerce kilometre yolu tek başınıza gidiyorsunuz. Yanınızda sohbet edecek kimse yok, hiçbir eğlence aktiviteniz yok. Tek başınıza yiyorsunuz, içiyorsunuz, uyuyorsunuz. Vakit geçirecek tek bir aktiviteniz varsa o da yollarda şerit saymaktır. Bu uzun yolculukta ömrünüzü tek başınıza geçiriyorsunuz....

9 Aralık 2018 Pazar

YOLLARIN KAHRAMANI:TIR ŞOFÖRLERİ KİMDİR?



YOLLARIN KAHRAMANI TIR ŞOFÖRLERİ KİMDİR?

Yolların kahramanı TIR şoförleri. Giydiğimiz pantolondan konuştuğumuz telefona, yediğimiz gıdalardan uyuduğumuz yatağa kadar aklınıza gelen, hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlığımızı sağlayan tüm nesneleri gece gündüz demeden, kar kış dinlemeden, uyumadan, yemeden, içmeden bizlere jet hızıyla ulaştıran kişidir tır şoförleri. Alın teriyle helalinden kazanarak yapılan her iş kutsaldır fakat; TIR Şoförlüğü benim gözümde öğretmenlikten sonra 2. Sırada yer alan kutsal meslekten biridir. Tır şoförü dediğimiz insan  akrabasının düğününe cenazesine gidemez, bayram seyran kutlayamaz, resmi günlerde tatil yapamaz, gecesi gündüzü olmayan kişidir. Ömrünü bir sac kabin içinde, sırtında tonlarca yük ile ülkeler ve şehirler arasında, çoğu zaman itilip kakılarak hor görülerek bitiren kişidir tır şoförü. Zamanlarını yollarda şerit sayarak geçirirler. Tüm bunlara rağmen en çok hakkı yenilen değer verilmeyen gittiği yerde itilip kakılan kişilerdir bu insanlar. Herşeye rağmen yolda bir selama sevinir bu insanlar. Hayattaki tek amaçları evini çocuklarını zor durumda bırakmadan hayatlarını en güzel şekilde en özel şekilde yaşatmaktır. Bir tır şoförü kendisini düşünmez. Tek düşündüğü şey marşa bastıktan  sonra arkasında bıraktığı sevdikleridir. Herkes şoför olabilir ama tır şoförü olmak ayrı bir özen ister. Özetle tır şoförü demek tüm  zorluklara rağmen yılmadan gaza basabilen kişi demektir.... 

ŞOFÖRLER GÜNLÜK YAŞAMDAKİ İŞLERİNİ NASIL HALLEDİYOR?

Günlük yaşamda yapmamız gereken bazı rutin şeyler vardır. Mesela uyumak, yemek yemek, çay kahve içmek, televizyon izlemek, duş almak gibi....